Epälihapiirakat

Kasvinsyönnissä on paljon hyviä puolia, mutta muutama haastekin. Suurin niistä lienee se, ettei kaupoista saa lihattomia lihapiirakoita. Noita rasvaisia energiapommeja, jotka pelastava pitkän illan jälkeisen aamun; ja välillä jopa sen pitkän illankin! Toki kaupoista saa ties mitä fetajuustokolmioita ja munariisipasteijoita; mutta munkkitaikina on vain jotenkin superioria ja voitokasta suolapaloissa.

Ollessani viikonloppuna sukellusreissulla vilkuilin kateellisesti nuotiolla lämpeneviä lihapiirakkakasoja, ja mieleeni hiipi ajatus, että eikö tätäkin voisi toisintaa kotikeittiössä?

Ja kyllähän se onnistuu!




Epälihapiirakat aka. soijarouhepiirakat:

Taikina:
4dl vettä
25g tuorehiivaa
3 tl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
50g rasvaa
8-10 dl vehnäjauhoja


Täyte:
2dl soijarouhetta + vesi + kasvisliemi (+mausteita)
1dl (kuiva)riisiä + keittovesi
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2tl nestesavua
suolaa, pippuria, oregaanoa, basilikaa, paprikaa, chiliä

Ohje:
Valmista ensin taikina. Lämmitä vesi, blandaa siihen hiiva, sokeri, suola ja kananmuna. Kumoa jauhoja jatku
vasti samalla vaivaten. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Anna kohota n. 1/2 tuntia.

Valmista kohotuksen aikana täyte; keitä riisi kypsäksi ja liota soijarouhe kasvisliemessä. Pilko sipulit ja paista pannulla. Lisää soijarouhe, ja paista lisää. Sekoittele joukkoon mausteita, ja lopuksi riisi. Tarkista maku.

Leikkaa taikina n. osaa, ja kauli/pulikoi/muotile niistä ovaalin (hyi! soikion!) muotoisia lättyjä. Kumoa täytettä puolelle taikinasta, ja käännä toinen puolisko päälle. Painele sormilla tai haarukalla reunat yhteen, ja rei'itä piirakka päältä (ettei se räjähdä).

Piirakat voi joko uppopaistaa tai uunipaistaa.
Itse paistoin uunissa 200°C n. 30min. Tällöin pinnasta tulee rapsakka; mutta piirakka ei näytä aivan kaupan vastineelta, eikä ole aivan yhtä rasvainen (joka toki vähentää ruuan eheyttävää vaikututa).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pinaatti-deitti-pasta

Pähkinäinen soijasuikalecurry

Vegaaninen pizza