Chiliminä

Uuh aah poppaa poppaa!

On vihdoinkin aika kirjoittaa hieman tästä jo liki harrastukseksi muuttuneesta elämän ylläpitämisestä. Aiheesta tulee nyt kaksi postausta; tässä ensimmäisessä esittelen hieman chilejä ja mm. viimevuoden omia kasvatuksiani, ja seuraavassa pohjustan sitten Alppenin kauden '14 settiä!

Kiinnostaako chilit syvemmin? Suosittelen tutustumaan Infernochili.fi:hin. Jos kasvatus ja siinä onnistuminen kiinnostavat, kannattaa katsastaa Fataliin (fatalii.net) maailma. Sieltä ohjeet, vinkit, siemenet ja jalosteet!

Mutta kuinka tässä näin kävikään?


Ensimmäiset chilit meille hankittiin jo vuosia sitten paikallisesta puutarhaliikkeestä. Lajike/lajikkeet olivat mystisiä geneerisiä chilejä, joita en ole vielä tunnistanut. Eli siis normi puutarhalinjaa; Chili on chili, lajikkeista niin väliä. Muutamana vuotena kasvateltiin geneerisiä chiliotuksia ilman sen suurempaa suunnittelua; kasvihuoneessa tomskujen ja muiden seassa. Ihan hyvää satoa tuottivat kyllä, ja poltetta sai ruokaan.

Mutta sitten alkoi kiinnostaa eri lajikkeet. Habanero, Jalapeno, Cayanne - moni tuntee ainakin nuo ainakin nimeltä. Siispä oli aika hieman laajentaa valikoimaa. Kimppatialusta äidin kanssa Korpikankaalle, ja sieltä kaikki nimetynoloiset siemenet. Myöhemmin opin että nuokin siemenet olivat vähän jotain sinnepäin tms., mutta oli sentään jo jotain nimeä popsimilleen podeille!

Suunnilleen näillä eväillä päästiin alkuun vuonna 2013:

2013

Lajikkeita oli mukana menossa (siemenkauppanimillään nimettynä):
-Cayanne
-Aji Cristal
-Hot tomato (Hungarian Hot Cherry)
-Hot Banana (joku Hungarian Hot Wax keltainen tms)
-Thai Chili (Jonkinmoinen Bird's Eye)
-Habanero

Jokaista oli lopulta yksi taimi tuottamassa satoa.
Homma lähti käyntiin maaliskuussa - auttamattomasti liian myöhässä chilejä varten. Ei midist, siemenet turvepelletteihin ja itämään. Pikkuhiljaa ne iti ja kasvoi ja sään muututtua positiiviseksi niin shilit kasvihuoneeseen, josta ne veivätkin puolet pinta-alasta.
Yhtäkään kuvaa ei kasvihuonevaiheestakaa näy olevan, mutta kyllä ne tuuheasti siellä viihtyivät.
Syksyn koittaessa Chilit sitten muuttivat Tapiolaan talveksi; miksipä hyviä chilejä tappamaankaan.
Kaikki kaverit vielä hengissä!
Aji Cristal puski vielä hetelmää sisälläkin!
Kaikki chilit eivät kuitenkaan nauttineet oloistansa olohuoneessa, ja Thai Chili ja Hot Banana päättivät kuivahtaa pois. Liekö syynä liiallinen vaiko riittämätön kastelu, vaiko jokin muu, paha sanoa. Muut ovat ainakin kirjoitushetkellä vielä hengissä, mutta varsin paljon pienempinä kuin kuvassa - turhat lehdet pois kun ei sitä valoa kuitenkaan ole riittävästi.

Säilönnötystä:

Pääosa 2013 sadosta säilöttiin kuivaamalla, uunissa ja perus kasvikuivurissa. Pääosan Hot Bananoista sekä Hot Cherryistä (lämmin)-savustin kalasavustimella, ja sitten kuivasin. Oli aika optimoimista että sai grillillä riittävästi lämpöä savun synnyttämiseen, mutta ilman vahvaa chilien kypsymistä. Savustus onnistui kuitenkin; maku tarttui eikä chilit kärähtäneet. +3C lämpötila auttoi osaltansa liiallisen kypsymisen välttelemisessä!
Savustettuja Hot Bananoita
Valmistin myös muutaman purkin herkullista Paholaisen hilloa (Dansukkerin reseptillä, mutta reilummalla chilimäärällä toki). Toimii.

Kausi 2014 on jo avattu, aiheesta seurannee julkaisu joko blogiin tahi linkki chilifoorumille päiväkirjaan, riippuen tahtotasosta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pinaatti-deitti-pasta

Pähkinäinen soijasuikalecurry

Vegaaninen pizza