Das Makaronilåda (veg)

Suomalaisten suosituin arkiruoka on ainakin YLE:n mukaan (paljastus!) makaronilaatikko. Tuohon miehekkään naiselliseen perusmättöön valitettavasti kuuluu valtaosassa kodeista jauhetut eläimet, joten se ei sellaisenaan sovellu kasvissyöjän tahi astetta radikaalimman vegaanin laatikkoon.

Mutta ei se mitään! Yhdessä me voimme tehdä tästä maasta paremman ja muokata laatikkoruuan kaikille sopiviksi! (Toim. huom; 'kaikki' ryhmänä ei sisällä soija-, paprika- tahi vehnäallergisia eikä kyllä muitakaan jotka eivät tätä kykene jostain syystä syömään)

Asiaan:

Das Makaronilåda.




1 pss (400g) sarvimakaronia + keittovesi
3 dl soijarouhetta
2-3 dl (kuumaa)vettä
savupaprikajauhetta
soijakastiketta
1 kasvisliemikuutio
3 valkosipulinkynttä
1 chili
1 (puna)sipuli
1 paprika
1-2 jättiherkkusientä
1 isohko porkkana (raastettuna)
3 rkl tomaattipyrettä

2,5 dl soija- tahi kaurakermaa
3 dl soija- tahi kauramaitoa
0,5-1 dl oluthiivahiutaleita

Kuinka teet sen:
Keitä makaronit puolikypsiksi. Al dente tai jotain sellaista, koska ne kypsyvät vielä uunissa. Laita uuni kuumumaan 200 asteeseen.

Valmista täyte. Paista ensiksi kuivaa soijarouhetta öljyssä, ja heitä sekaan valkosipulit, paprikajauhe, soijakastike ja chili. Lisää sen jälkeen vettä ja kasvisliemikuutio siten, että soijarouhe 'kypsyy' (muuttuu siis syötäväksi). Kun soijarouhe on imenyt kaiken veden, lisää pannulle loput ruokaisat ainesosat, ja paista kypsiksi (kannattaa lisätä oljyä). Lopuksi lisää vielä tomaattipyrde ja seikoita seos tasaiseksi.

Valmista epämunamaito. Sekoita siis epäkermat, epämaidot ja oluthiivahiutaleet keskenään.

Rakenna loota: Kaada ensin puolet makaroneista sopivankokoiseen uunivuokaan, lisää puolet täytetavarasta ja sekoita. Lisää loput makaronit ja täytteet ja sekoita lisää. Lopulta kumoa epämunamaito kaiken päälle mahdollisimman tasaisesti. Työnnä vuoka ruokineen uunin keskitasolle, ja pidä siellä n. 35-45min, siten että ruoka on läpikypsynyt ja kerännyt itsensä. Jos ruoka ei vaikuta vielä kypsältä mutta pinta uhkaa palaa, peittele vuoka foliolla tahi muulla kannella.

Kun ruoka on kypsää, poista se uunista, ja anna ruuan vetäytyä vielä hetki.
Tarjoile ketsupin ja lisukkeiden kera. Toimiviksi on todettu mm. punajuuret.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pinaatti-deitti-pasta

Pähkinäinen soijasuikalecurry

Vegaaninen pizza