Vegaaninen pizza

Pizza on jännittävä asia. Siitä on monta inkarnaatiota. On ravintolapizza (joka jakautuu taas alalajeihin kuten tavallinen ja pannu). Ja on peltipizza.
Näiden inkarnaatioiden erot ovat huomattaviakin, mutta kaikki kuitenkin kuuluvat pizza-ylätunnisteen alaisiksi.
PeltiPizza(tm) on ruoka, jota itse kulutan mieluusti paljon. Se on helppo, melko nopea eikä edes kauhean kallis (riippuen fillingeistä) ruoka, jossa kaikki on yhdessä helposti kulkevassa muodossa.

Ainoa ongelma pizzassa onkin se juusto. Itse tykkään pizzasta, jossa on huomattavan runsas juustokerros päällä. MUTTA. Juusto on kovin epäekologista, ja pizzaan sitä uppoaa oikeastikin paljon.
EtuLiitteettömään Lokakuuhuni ei kuulu juusto tai muut (helposti huomattavat) eläinperäiset aineksen. JOTEN, miten syntyy vegaaninen pizza?

Ilmeisesti ainakin näin:



Pohja: (Resepti lainattu yläasteelta tutusta Hyvää Pataa -keittokirjasta. Palautan pyydettäessä)
3dl vettä
1 pkt tuorehiivaa
tl suolaa
4 rkl öljyä
n. 7dl vehnäjauhoja

Pohja: Hiiva kädenlämpöiseen veteen, perään suola, öljy ja jauhot. Alusta kiinteäksi homogeeniseksi palleroksi, ja jätä hetkeksi rauhoittumaan. (Tässä välissä voit tehdä täytteitä). Kun pohja on levännyt jonkin verran, levitä se tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille. Käsin tai kaulimella tai ES-tölkillä. Annetaan rauhoittua ja kohoilla.

Täytekastike:
1,5 dl soijarouhetta
1dl vettä
tomaattimurskaa
chiliä (tuoretta)
paprikaa
herkkusieniä
mausteita: suolaa, pippuria, nestesavua, paprikaa.. maun mukaan!

Soosi: Paista soijarouhetta hetkinen öljyssä, ja lisää vesi. Kun vesi on pääosin imeytynyt, lisää paloitellut chilit, paprikat ja herkkusienet, ja paista kunnes kypsiä. Lisää sitten tomaattimurskaa; aluksi soija imee sitä hieman itseensä, ja sitten lisää kunnes saadaan riittävän tomaattinen seos.

Päälle:
Tuoreita tomaatteja
Ananasta
Punaipulia

Viipaleiksi tahi renkaiksi maun mukaan!

Päällimmäiseksi vegaanista juustokekastiketta, eli tässä tapauksessa oluthiivahiutaleihin tehtyä soosia):
1,5 dl soijakermaa
sinaappia
suolaa
pippuria
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja sekoitettuna 0,5 dl:aan soijakerma
1,5 dl olut/ravintohiivahiutaleita

Epäjuustokesoosi: Kuumenna soijakerma kattilassa, ja lisää suola, puppuri, sinaappi ja öljy. Sekoita erillisessä astiassa vehnäjauhot ja soijakerma. Lisää kerma-jauhoseos rauhallisesti kuumaan kermaseokseen, ja sekoita kunnes kiehuu. Pelasta liedeltä, kumoa oluthiivahiuteleet sekaan, sekoita, ja anna hetki rauhoittua.

Pizzan kokoaminen:
Pohja on siis jo valmiina pellillä. Tähän väliin voisi laittaa vaikka tomaattipyrettä tai ketsuppia, mutta itse tein soijarouhe-soosista sen verran tomaattista ettei sitä tarvita. Kumoa siis soosi pohjalle, ja levitä tasaiseksi. Asettele päälle muut täytteet; sipuli, ananas ja tomskut. Kaiken päälle juustonkorvike, pyri levittämään mahdollisimman tasaiseksi.
Vajaa vartti 250*C, kunnes juustoke alkaa saamaan hieman väriä pintaan ja pohja on kypsä.
Nauti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pinaatti-deitti-pasta

Pähkinäinen soijasuikalecurry