Chili Paneer Naan-leivällä ja Raidalla

Länsimainen ruokakulttuuri on omissa näpeissä varsin vahvasti; ja ruoka maistuu helposti likipitäen samalta kuin kohdemaassakin. Vaikkapa Italiassa. Itäiset maat ovat kuitenkin vielä melkoinen mysteeri, ja eteenkään Intialaista makumaailmaa en osaa toisintaa omassa keittiössäni kovinkaan hyvin. Hajoitus tekee metsurin, joten treenistä, tai sen puutteesta, tässä kuitenkin on kyse.

Päivän ruokapaketti on monen lähiaikaisen mielihalun multihuipentuma. Ja hyvän makuinen olikin!
Chili paneerhan tarkoittaa jokseenkin chili-mausteista intialaistyyppistä pääruokaa, jossa ruokaisin ainesosa on intialainen kotijuusto. Chili on ajankohtaista nyt kun satokausi on itselläni kovassa vauhdissa (ja kansalliseen tasoon verrattuna myöhässä. Tästä lisää joskus myöhemmässä postauksessa!). Paneer-juustoon taas törmäsin metsästäessäni keinoa löytää tuota materiaa vaikkapa Palak Paneeria varten. Sattumalta huomasin, että tuotahan voi tehdä itse. Ja onpahan edullista!
Naan-leipä taas on leipää, jonka leipomisen himo palaa kokoajan alitajunnassa. Pitäisi rutinoitua vielä enemmän leivän leipojana, jotta saisi aikaiseksi useammin omaa leipää eikä tarvitsisi noita kaupan muovitettuja suolapakkauksia popsia kaiken aikaa.!

Ja sitten asiaan!

Chili Paneer (3 annosta):
Paneer-juusto:
 1l täysmaitoa
 4tl sitruunamehua
 hieman suolaa
 (harsoa tai kangasta)

Koko ruoka:
 1 paneer-juusto
 3tl Maizena-jauhoja
 (nestesavua)
 1 paprika
 1 sipuli
 4cm inkivääriä
 2 chiliä (itselläli Aji Crystal ja Cayanne)
 2tl soijakastiketta
 1tl etikkaa
 1tl hunajaa
 1/3-tuubi tomaattipyréttä

Ohje:
 Paneer: Kiehauta maito kiehuvaksi (teflon)kattilassa, ja lisää suolaa. Kun maito kiehuu, vähennä levyn lämpöä radikaalisti, ja lisää sitruunamehu. Maidon pitäisi alkaa juoksettumaan, eli muttuumaan kokkareiseksi. Anna maidon juoksettua hiljaa kiehuen, sekoita välillä lähinnä ettei pala pohjaan. Maito on kokonaan juoksettunut kun jäljellä oleva neste on läpinäkyvää. Mikäli näin ei ala käymään lisää sitruunamehua.
 Kun koko maito on juoksettunut, aseta kangas siivilään, ja kaada juustomassa kankaalle. Neste valuu kankaan läpi, mutta itse juusto-aines pysähtyy. Anna valua n. 1/2-1h. Puristele juusto melko kuivaksi, varo kuitenkin rikkomasta rakennetta. Laita juuston päälle jokin paino; esimerkiksi Campbellin biologiankirja toimi oivallisesti (muista suojata se kuitenkin kosteudelta!), ja anna tekeytyä juuston alla tuntikausia. Itsellämme tekeytyi nyt 4-5h, jolloin rakenteesta tuli riittävän kiinteä pysyäkseen kasassa myös pannulla. Jotkut suosittelevat yön yli.

Chili Paneer: Kuutioi paneer-juusto sopiviksi palaisiksi. Laita Maizena-jauho kulhoon, ja pyöräytä juustokuutiot siinä (älä hukkaa ylijäänyttä maizenaa!). Kuumenna pannulla öljyä, ja halutessasi (suosittelen!) lisää nestesavua sekaan. Paista maizenoituja kuutioita öljyssä kunnes niiden sivut alkavat ruskettua. Poista pannulta.
 Lisää pannulle suikaloidut sipulit, paloiteltu inkivääri sekä pienitty chili, ja paista että sipuli kuullottuu. Lisää suikaloidut paprikat, ja paista vielä hetki. Lisää sitten soijakastike, etikka, hunaja, tomaattipyré, ja pyörittele hetki. Samalla sekoita kuumaa vettä ylijääneeseen maizenaan, ja lopuksi lisää se pannulle tuomaan kastikkeeseen rakennetta. Mausta halutettasi suolalla, pippurilla ja mitä ikinä kaapista löytyykäänillä!

Tarjoa lisukkeeksi riisiä, Naan-leipää (vaikkapa Valion ohje) sekä raitaa (siihenkin Valion ohje!). Ai että omnomnom!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pinaatti-deitti-pasta

Vegaaninen pizza

Pähkinäinen soijasuikalecurry